Brukar säga till mina elever
"INGEN tränare/ridlärare kan lära dig rida!"
Låter kanske lite provocerande men vad jag menar är att ridlärarens/tränarens roll är att vara en (förhoppningsvis god) GUIDE för ryttaren. Ridläraren kan ge användbara tips på vägen men det är RYTTAREN som måste lära sig själv rida - ingen annan kan göra det åt "hen" (för att använda ett populärt nytt ord :-).
Ridläraren/tränaren kan med andra ord ge ett antal "riktningsanvisningar" men det är RYTTAREN själv som måste hitta vägen....
På vilket sätt man bäst lär in varierar från person till person - det gäller därför att försöka hitta en ridlärare/tränare som antingen har många olika sätt att lära ut eller ett sätt som passar just DIG! En ridlärare/tränare kan vara helt rätt för dig, men helt fel för någon annan.
När du väl hittat en som du trivs med - håll ut! Det tar nämligen TID att lära sig rida! Åtminstone för flertalet ryttare... :-) Man kan naturligtvis prova rida för olika ridlärare/tränare men "för många kockar i soppan" brukar sällan ge något bra resultat... Om dessa dessutom ger helt olika råd (har olika filosofi kring ridning) försämrar det oddsen för en bra utveckling ännu mera. Om du däremot hittar en "hemmatränare" som har samma filosofi som någon som kommer mera sällan kan det vara ett väldigt bra komplement mellan "sällanträningarna" att träna för en lokal tränare ofta.
Denna blogg är tänkt som en diskussionsplats för Norrbottens ideella ridledare. Diskutera lektionsidéer, fortbildningsbehov och i stort sett vad du vill...
Välkommen!
Denna blogg är ett försök att starta upp ett nätverk/kontaktforum för de idella ridledarna i Norrbotten - det är dock ni ridledare som måste stå för arbetet att hålla den levande...
tisdag 19 mars 2013
torsdag 14 mars 2013
Vem tränar vem? Och VAD tränar ni?
Vår besökande instruktör Lena Danius sa till en ryttare vid en kurs: ”Ni tränar just nu varandra – frågan är vem av er som är mest framgångsrik?"
Denna fråga är väldigt intressant eftersom man skall vara
medveten om att så fort man hanterar eller rider sin häst så utbildar/tränar
man den! Vare sig det är avsikten eller ej….
Det kan handla om att man förstärker ett önskvärt beteende
genom sitt agerande men det kan lika ofta vara att man förstärker ett icke
önskvärt beteende. Många gånger är inte ens handhavaren/ryttaren medveten om
vilket av det som sker…
Jag ser i princip dagligen hur mina hästar utbildar mina ridskoleelever.
Det kan t.ex vara Tycando som lyfter på ett bakben för att få skötaren att
sluta borsta. Eller min tidigare Ronja som hade en glasklar ”checklista” med
alla nya ryttare där hon testade av om vederbörande var någon man behövde bry
sig om eller inte…. Eller Höken som höjer huvudet när ryttaren försöker tränsa
och ryttaren då ”ändrar sig” och släpper honom. Eller Phoebe (ofta på ett
subtilt sätt om man inte vet vad man skall vara uppmärksam på) som får eleven
att flytta sig och därmed etablerat sig som ledare i förhållandet. Listan kan
göras lång…
I ridningen är en "träning" också helt uppenbar - dock många gånger utan att varken tränare/instruktör eller ryttare verkar riktigt klar över VAD som tränas/lärs in och av vem.... :-)
Exempelvis en ständigt påverkande (drivande) skänkel eller sits kan få den från början mest framåt häst att så småningom bli mer eller mindre skänkeldöd.... Det är inte ovanligt med hästar som (om ryttaren slutar driva med skänkel/säte) bokstavligt talat stannar! Eller en ständigt bromsande/dragande hand som åstadkommer en häst som i rent försvar blir "stark i munnen" och svår att påverka... Exemplen kan göras många där gränsen mellan vem som lär sig vad är otydlig.
Många ryttare (även med lång riderfarenhet) är inte medvetna
om ovanstående förhållanden. Helt enkelt för att det får man oftast inte lära
sig något (eller åtminstone inte i tillräcklig omfattning) om i en traditionell ridutbildning. Hästens beteende och inlärning är märkligt nog
ett ämne som man oftast inte fördjupar sig i. Trots att det i hela tiden
påverkar vårt förhållande till hästen oavsett om vi befinner oss i sadeln, på
marken eller i vagnen.
Etiketter:
instruktör,
tränar,
tränare,
träning,
utbildar
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)