Välkommen!

Denna blogg är ett försök att starta upp ett nätverk/kontaktforum för de idella ridledarna i Norrbotten - det är dock ni ridledare som måste stå för arbetet att hålla den levande...

söndag 3 februari 2013

Märkliga människor...


Blir lika besviken varje gång! På vad undrar ni kanske nu? Ja, på somliga människors beteenden… Och inte bara besviken utan också lite undrande…. Hur tänker de??? Sover de gott på natten?

Vad jag syftar på är hur många människor det finns som har märklig etik och moral (om de överhuvudtaget har någon?). Det händer ganska ofta att jag i mitt jobb får höra talas om människor som blivit ”blåsta” av t.ex hästförsäljare/hästköpare, foderköpare, hästägare eller andra kunder.
 
Det vanligaste är kanske att vederbörande inte betalar för sig alternativt verkar anse att småföretagaren/ideella ridklubben är ett privat låneinstitut och man därför kan slira med betalningar i det längsta. Skall man verkligen, som småföretagare/ridklubb, behöva ta kreditupplysning på alla kunder? (vet att det finns ridskolor som gör just det) Många gånger kan det ”straffa sig” om man låter någon få betalningsrespit eftersom det är långt ifrån alla som betalar utan (många!) betalningspåminnelser. Även vi hästföretagare/ridklubbar har faktiskt räkningar som måste betalas!
 
Hästägare som inte betalar (sina stallhyror, foder, skoningar m m); människor som anmäler till kurser/terminsridning men som sen inte dyker upp och inte heller vill betala eventuella

avbokningsavgifter; att man inte respekterar de boknings- och avbokningsregler som finns. Väldigt vanligt att folk anmäler till kurser och sen (ofta utan att ens meddela att de tänker utebli) inte dyker upp för att något "roligare dykt upp - t.ex en träning eller annat liknande" som gör att man väljer bort den kurs man är anmäld till. Det sistnämnda kan man naturligtvis göra MEN då får man finna sig i att det kostar! Är t.ex ganska vanligt att klubbarna har anmält deltagare som gör på ovanstående vis & sen blir förbannade om klubben kräver att de skall betala avbokningsavgift. De bryr sig därmed inte om att KLUBBEN får betala avbokningsavgiften om inte deltagaren gör det!

Något som också är ganska vanligt är att hästköpare blir ”blåsta” på ena eller andra sättet av den som säljer hästen – veterinärintyg som visar sig felaktiga (inkompetent eller köpt veterinär?), passhandlingar som aldrig dyker upp, hanterings- och/eller ridmässiga problem hos hästen, häst som enligt föregående ägare ”aldrig” har varit sjuk som senare visat sig haft ”klippkort” hos veterinär m m. En äldre häst som vid böjprov visar en liten böjprovsreaktion behöver inte vara någon fara men det beror mycket på vad hästen gjort tiden närmast böjprovet. En häst i full tävlingskondition som har en liten böjprovsreaktion där är det inte säkert att det kommer påverka hästens prestation men är det en häst som vilat tre månader innan böjprovet är det en kraftig varningssignal. Listan kan göras lång! Många hästförsäljare (privata som hästhandlare) verkar också resonera enligt principen ”frågar de inte så upplyser jag inte!” Dvs de svarar kanske någotsånär sanningsenligt på en direkt fråga men frågar ingen så upplyser de inte heller…

Likaväl som det finns säljare som far med osanning så finns det också köpare som inte drar sig för att ”frisera” sanningen. Bulvanköp vid hästköp är inte helt ovanligt. Häst som köparen säger sig vilja ha som ”sällskapshäst” men som i själva verket åker till slakt är inte helt ovanligt. Häst som är tänkt skall få pension från en lång tävlingskarriär men som efter några månader hos den nya ägaren tävlas intensivt är det nog också en och annan hästförsäljare som råkat ut för.

Vet inte - men jag upplever att ovanstående företeelser/beteenden har blivit vanligare & vanligare?? Har vi någonstans missat när det gäller att lära människor hur man beter sig "anständigt" och tar ansvar för sina handlingar?? 

Som sagt var – människor är märkliga varelser (åtminstone en del…)

Till sist - FINNS naturligtvis MASSOR med människor som sköter sig alldeles "prickfritt" :-) Tyvärr är det dock så att det är de som INTE gör det som utmärker sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar